top of page

Voetsporen van de Meester

Shikoku Henro

De pelgrimstocht op het eiland Shikoku, bekend als de henro, is een 1200 tot 1400km lange circulaire route die 88+ boeddhistische tempels met elkaar verbindt. Deze bijzondere reis door dorpen en steden, rijstvelden en bossen, over bergen en langs stranden, wordt al eeuwenlang gelopen in navolging van de monnik Kūkai (posthume naam: Kōbō Daishi), de stichter van het Shingon boeddhisme. 

 

Tegenwoordig leggen veel Japanners de tocht met de eigen auto af. Of nemen ze een speciale bustour, inclusief gids die op ritmische wijze de soetra's voordraagt en assistent die alle stempelboeken laat kalligraferen. Vooral voor mensen met zeer weinig vakantiedagen of mensen die op leeftijd en/of slecht ter been zijn is dit een uitkomst. Zo kunnen ook zij dit bijzondere stuk van Japan toch ervaren én karmapunten scoren. 

 

Daarnaast zijn er nog steeds "klassieke" (d.w.z. wandelende) pelgrims, die in toenemend aantal van buiten Japan komen. Voor wie echt geen enkel woordje Japans kent, kan communiceren met de lokale bevolking wel eens uitdaging vormen. Shikoku is namelijk één van de snelst vergrijzende regio's van Japan met weinig grote steden. Een wederzijds gebrek aan kennis van elkaars gebruiken, waarden en normen (zeker in de rol van pelgrim) kan eveneens tot misverstanden of onnodig ongemak leiden. Met een degelijke voorbereiding is dat alles echter prima te voorkomen en zult u merken dat dit eiland misschien wel het meest vriendelijke en gastvrije is van heel Japan.

groen = prefectuur Tokushima (Awa)

発心 "Spirituele Ontwaking"

 

blauw = prefectuur Kochi (Tosa)

修行 "Ascetische Training"

 

geel = prefectuur Ehime (Iyo)

菩提 "Verlichting / Inzicht"

 

rood = prefectuur Kagawa (Sanuki)

涅槃 "Nirvana"

cirkel = hoofdtempel (1~88)              

vierkant = 'bonustempel' (1~20)

De Kaart

Reissuggesties

Onderstaande zijn een paar stukken van de o-henro die behalve interessant ook makkelijk te bereiken zijn, en zodoende eenvoudig opgenomen kunnen worden in rondreizen op het hoofdeiland Honshu, of goed te combineren zijn met andere activiteiten op Shikoku.

tempel1poort(1).png

Tokushima Tien

Afstand: < 30km   |   Dagen: 1~3

Proef van het leven als wandelpelgrim, door te voet een paar dagen tempels te bezoeken. We beginnen bij "het begin", met de officieel tot nummer 1 bestempelde tempel 霊山寺 Ryōzen-ji, in Tokushima. Na het aanschaffen van wat eenvoudige benodigdheden zoals wierook en zegelbriefjes, neem ik u mee op een korte ontdekkingstocht van het Shingon Boeddhisme.

 

De eerste tien tempels liggen allemaal aan de rand van de stad, dus u hoeft geen ervaren wandelaar of serieuze hiker te zijn voor deze goed onderhouden paden en wegen.

Op zoek naar meer uitdaging? Op naar de 焼山寺 Shōsan-ji dan! De eerste serieuze bergtempel van deze tocht ligt op ongeveer 700m hoogte. Maar om daar te komen moet men wel eerst twee andere bergen op en af, van 600~800m. 

 

Sowieso een onvergetelijke ervaring. 

Misschien wel het begin van meer...

Lucky number 7

Afstand: < 30km   |   Dagen: 1~3

Op een vrij korte afstand ligt bijna een elfde van de tempels bij elkaar: de nummers 71 tot 77. Als bijzondere close-up van de pelgrimstocht komt dit stukje langs de 善通寺 Zentsū-ji, waar Kūkai zelf ter wereld kwam. Men kan hier een nachtje op het tempelterrein te blijven, om 's ochtends de vroege dienst mee te maken.

 

De relatief vlakke route kent naast de figuurlijke, slechts één letterlijk hoogtepunt; de 弥谷寺 Iyadani-ji. Deze biedt een mooi uitzicht over de omgeving, en dat op maar 200m.
 

Optioneel kunnen we dit uitbreiden met een bezoekje aan de pagode van nummer 70, de 本山寺 Motoyama-ji, om vervolgens langs de oever van de rivier Saita naar nr. 68~69 te wandelen. Daar ligt een enorme (en 150 jaar oude!) zandsculptuur van een geluksmunt, vlakbij het strand.

nr75-poort(1).png
nr51(1).png

Vijftig Plus

Afstand: < 15km   |   Dagen: 1~2

Ook in de prefectuur Ehime ligt een kort stukje tempeltocht dat, hoewel het een voornamelijk stedelijke omgeving betreft, zeker de moeite waard is. Twee stukjes zelfs.

Om en nabij Matsuyama liggen de nummers 46 ~ 51, waarvan met name de laatste (石手寺 Ishite-ji) speciaal is. Toen de allereerste pelgrim overleed na 20x het eiland rondgelopen te hebben op zoek naar Kūkai, werd hij vergeven van zijn zonden en hier herboren. Een donkere tunnel onder de heuvel leidt naar zelden geziene beelden...

Ongeveer 42km verderop, in Imabari, vindt men tempels 55 ~ 59. Laatstgenoemde (de 国分寺 Kokubun-ji) is een type staatsheiligdom dat iedere provincie in de 8e eeuw verplicht was te bouwen. De meesten zijn na de 10e eeuw verloren gegaan, maar deze niet. Hier kunt u zelf de stenen hand van Kōbō Daishi schudden en een wens doen.

Beide steden zijn overigens an sich al een bezoek waard, bijvoorbeeld voor hun uitstekende kastelen en musea.

De Piek (66)

Afstand: < 5km   |   Dagen: 1

De hoogstgelegen tempel van de hele henro staat op maar liefst 911m, en draagt de toepasselijke naam 雲辺寺 Unpen-ji, wat "Tempel in de Buurt van de Wolken" betekent. Dat alleen al maakt het een unieke plek. Wat het extra bijzonder maakt zijn de 500 levensgrote standbeelden van arhats; de leerlingen van de historische Boeddha. Niet één is hetzelfde.

Op de absolute top (927m) staat ook nog eens een 360 graden uitzichttoren met daarop een groot beeld van Bishamonten; de Heer van het Noorden, beschermer van Boeddha's restanten, en één van de 7 Geluksgoden.
En er zijn aubergines...

Geen zorgen als u dat hele eind niet wil klimmen trouwens. Sinds 1987 is er een 2,5km lange kabelbaan die in ongeveer 7 minuten een hoogteverschil van ruim 650m overbrugt. U kunt er altijd nog voor kiezen om op de terugweg de benenwagen te nemen.

 

unpenji-uitzicht(1).png
zentsuji-henro(1).png

Nieuwsgierig?

Natuurlijk zijn dit bij lange na niet alle mooie locaties van de pelgrimstocht. Het gaat bovendien ook om de weg, niet de bestemming, toch? Wilt u deze weg in zijn geheel of gedeeltelijk gaan lopen (of anderszins bereizen), maar bent u nog niet zeker van het hoe/wat/waar/wanneer? Laat u adviseren door een ervaringsdeskundige.*

Bij Japan-Gids kunt u terecht voor o.a.:

  • Essentiële cultuurkennis

  • Praktische taalvaardigheid 

  • Inzicht in de diverse tempelgebruiken

  • Persoonlijke begeleiding tijdens de tocht**

 

* Zelf te voet afgelegd in 2008 - 2018.

** Seizoensgebonden. Neem contact op voor beschikbare data. 

figure_fuhyou_higai_uwasa(1).png

Cultuurtips

Wat zijn de belangrijkste "welles / nietes" op sociaal gebied? Hoe gedraag ik mij in het openbaar en bij de herberg?

bird_karasu_talk(1).png

Taallessen

Van "links <> rechts" tot "Zou u mij willen helpen met het versturen van deze pakketjes naar Nederland?" 

joyanokane(1).png

Pelgrimsriten

Wat doe je eigenlijk bij de tempels? Wie zijn toch al die verschillende Boeddha's en Bodhisattva's?

ohenro.png

Meeloper

Een tolk, encyclopedie, EHBO'er

en extra paar ogen om de bewegwijzeringsbordjes te spotten.

bottom of page