Klaar voor de uitdaging?
Het Japans schijnt een van de lastigste talen ter wereld te zijn om te leren, voor iemand met het Nederlands (of vergelijkbaars) als moedertaal. Want tja... drie verschillende schriftsystemen en een grammatica die compleet anders in elkaar zit dan die van de Europese talen; dat leer je niet 1-2-3 (wat het internet ook beweert). Wij doen dus ons best om het zo begrijpelijk en leuk mogelijk te presenteren, door gebruik te maken van diverse boeken en digitale media. Natuurlijk is er naast de taal ook aandacht voor Japanse cultuur tijdens de les.
TAALCURSUSSEN
NB: Voor alle cursussen (m.u.v. privé lessen) is er een minimum inschrijflimiet van ZES leerlingen. Bij gebrek aan inschrijvingen gaat desbetreffende cursus niet door. Tevens geldt dat iedereen die ingeschreven staat voor één cursus, ook welkom is bij de overige.
Online les: wat & hoe
Hoewel we voor privé lessen ook op locatie langs kunnen komen, worden al onze klassikale lessen sinds begin 2020 digitaal verzorgd. Inmiddels hebben we daar dus aardig wat ervaring mee, en kunnen met een gerust hart zeggen dat dit bijzonder goed gaat - dankzij Discord. Voor wie niet bekend is met dit programma hebben we hier een hele korte introductie geschreven. In slechts simpele drie stappen ben je klaar om mee te doen! Voor cursisten is er ook een uitgebreidere handleiding beschikbaar. Discord is in principe te gebruiken in elke browser. Toch raden we aan de desktop versie te downloaden. Het is daarmee een stuk makkelijker om het "bord" (camerabeelden van mij / medestudenten) gescheiden te houden van de tekstkanalen, waar de aantekeningen staan. Je kan het ook als app op je telefoon zetten. Dat is handig voor wanneer je met zelfstudie bezig bent en even iets wil vragen aan de *sensei* of *sempai*. Natuurlijk is het belangrijk om naast de juiste software ook de juiste hardware te hebben. Anderhalf uur les volgen op een telefoonschermpje is bijvoorbeeld nogal onhandig... Zie onderaan deze pagina voor onze tips en aanbevelingen.
1
download
Discord
2
maak een gratis account aan
3
kom langs in ons "digitaal lokaal"
Aangeraden hulpstukken
stabiele
internetverbinding
Absoluut onmisbaar natuurlijk. Geen verbinding = geen les. Gebruik bij voorkeur een (snelle) vaste, bekabelde verbinding.
Gebruik je wifi? Zorg dan dat je zo min mogelijk andere programma's open hebt staan tijdens de les.
rustige ruimte
Probeer een plekje in huis te vinden zonder afleiding. Ruim rondslingerende rommel op en ga ergens zitten waar je ongestoord kan deelnemen aan de les. Focus!
werkende microfoon
(en koptelefoon)
Ook een essentieel stukje techniek: een manier om te communiceren. Heb je nog geen oortjes of ingebouwde microfoon op je apparaat? Zoek dan een degelijk model, dat comfortabel op het hoofd rust, of los op het bureau kan staan.
laptopstandaard
Een laptop op het bureau zetten, is niet ideaal. Zittend omlaag staren is namelijk slecht voor je nek, rug en schouders. Zorg dus voor een verhoging van het scherm; liefst één waarbij het op ooghoogte komt te staan. (of gebruik een extern scherm / desktop PC)
degelijke camera
Wel zo fijn als we elkaar kunnen zien tijdens de les - al is het maar voor dat beetje "groepsgevoel". Heb je even een slechte dag, huisgenoten die naakt rondlopen, of ben je tijdens de les liever met andere dingen bezig, mag je het beeld alsnog uitzetten.
los toetsenbord + muis
Voor wie een laptop gebruikt met verhoogde standaard, is het raadzaam om een extra toetsenbord en muis te hebben. Dat voorkomt spanning in je handen en armen, door een verkeerde houding.