Thema Trips
Japan is een land met veel fascinerende facetten. Als eilandenrijk heeft het zich eeuwenlang kunnen ontwikkelen met beperkte buitenlandse invloeden. Zodoende is er een rijke cultuur ontstaan die weliswaar duidelijk Aziatisch is, maar tegelijkertijd opvallend uniek aanvoelt. Men ziet het aan de architectuur en de beeldende kunst, ruikt en proeft het in de keuken, en hoort dit in uitingen van taal en muziek. Het landschap zelf is bovendien betoverend mooi en biedt het hele jaar door veel variatie. Onderstaande reissuggesties zijn slechts een greep uit de vele mogelijke redenen en gelegenheden om Japan te verkennen.
NB: alle reissuggesties kunnen aangepast worden aan persoonlijke voorkeuren en interesses. Combineren kan natuurlijk ook.
WEETJE
De eerste bloesem van het jaar is niet de sakura, maar die van de ume (pruim of abrikoos).
HANAMI
in het kielzog van de bloesem
Reis van zuid naar noord. Volg het ontluiken en vallen van de kersen-bloesem, en ervaar samen met heel Japan de euforie over schoonheid en vluchtigheid van het leven.
Wanneer de knopjes opengaan in parken en straten, haasten Japanners zich naar buiten met grote zeilen en volle picknickmanden. Genieten nu het kan! Tegen een achtergrond van kastelen en idyllische dorpjes, of juist de gloed van neonlichten in Osaka en Tokio, maakt de sakura (sierkers) van haast elke set iets betoverends. Nauwkeurig lettend op de vroege - en ter plekke dagelijkse - voorspellingen over het bloeien van verschillende soorten sakura per regio, heeft u de kans tijdens uw gehele reis Japan "op haar mooist" te zien.
WEETJE
Altijd groene naaldbomen zoals dennen staan symbool voor een lang, gezond leven.
MIDORI
grand tour van Nationale Parken
Dankzij de vorm en ligging van Japan zijn er grote verschillen in landschap en klimaat tussen de eilanden.
Van tropische duikersparadijzen, regenwouden en actieve vulkanen, via kalme baaien en weidse rijstvelden, tot dichtbegroeide bossen en besneeuwde, onherbergzame bergen. Tegenwoordig zijn meer dan 30 van dergelijke gebieden beschermde parken. Ook de duizend jaar oude tradities en ontwikkelingen in landschapsarchitectuur hebben door heel het land tot bewonderenswaardige tuinen geleid. Al naar gelang uw voorkeuren trekt u tijdens deze tocht de slippers, wandelschoenen en / of laarzen aan en verkent u op allerlei manieren het mooiste van wat de natuur in Japan te bieden heeft.
WEETJE
De bekendste snacks van het eiland Miyajima zijn cakejes in de vorm van esdoornbladeren.
MOMIJI
goudgele, vuurrode bladerpracht
Reis van noord naar zuid. Wees de aankomende winter steeds een beetje te vlug af zodat u kunt genieten van de meest intense kleuren van de herfst.
Zoals ook het aanbreken van het voorjaar gevierd wordt, is het najaar in Japan reden voor vreugde. Met aangenamere temperaturen dan 's zomers, lokt deze seizoenswisseling veel mensen weer naar buiten. Even weer de stad uit, het platteland in. Even rust vinden. Genieten van de natuur, met al onze zintuigen... Het is immers ook het oogstseizoen, waardoor veel streken tijdens dit jaargetijde bijzondere festivals met bijbehorende speciale gerechten kennen. Een ideaal moment om de drukte van het hoogseizoen te vermijden.
WEETJE
Het Japanse woord voor "sneeuw" is tevens een populaire meisjesnaam.
YUKI
let it snow, let it snow
Wanneer er een koude witte deken over de buitenwereld ligt, is het een goed moment om de behaaglijke warmte binnenshuis op te zoeken... Toch?
Met de vele heetwaterbronnen die Japan rijk is, is dit juist hét moment om eens buiten te baden. Terwijl de natuur inspireert tot spontane haiku, zien de majestueuze kastelen en mysterieuze tempels er nu nog sprookjesachtiger uit. Ook voor de sportieve reiziger beschikken de bergen over meer dan genoeg uitdaging. Hier werden immer al twee keer de Olympische Winterspelen gehouden. Koudste hoogtepunt van dit seizoen is het jaarlijkse festival met ijssculpturen en sneeuwgerelateerde attracties in het noordelijke Sapporo.
WEETJE
Net als Europese ridders waren samurai niet alleen krijgers, maar ook een sociale klasse, die een voorbeeldfunctie had voor het gewone volk. De rijkere onder hen waren landbezitters, de armere zelf landbewerkers. Deze klasse werd officieel pas afgeschaft aan het eind van de 19e eeuw, na de Meiji Revolutie.
SHOGUN
het levende verleden
Bijna 700 jaar lang werd Japan bestuurd door de Shogun; militaire opperbevel-hebbers die in de praktijk machtiger en rijker waren dan de Keizer.
De hoogtijdagen van de samurai hebben duidelijke sporen nagelaten in het landschap en de cultuur van Japan. Her en der staan honderden kastelen, van schamele ruïnes tot glorieuze burchten. Aan de andere kant hebben tijden van langdurige vrede gezorgd voor een ongekende groei en bloei van allerlei kunstvormen en ambachten. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het zou zijn om even terug in de tijd te gaan? In thema parken zoals een 17e-eeuwse stad of ninja dorp, compleet met acteurs, waant u zich zo weer in Edo. Er zijn zelfs trainingen te volgen waarbij u zelf - gehuld in gepaste kledij - het zwaard hanteert. Maar het indrukwekkendst blijven toch wel de lokale tradities en festivals die al deze geschiedenis in leven houden. Als u op de juiste tijd op de juiste plaats bent, kunt u getuige zijn van prachtige optochten of wedstrijden van boogschutters te paard.
WEETJE
Geheel tegen verwachtingen in gaat bijna al het betaalverkeer in Japan nog altijd via contant geld. Pinnen en contactloze transacties zijn de laatste jaren pas mondjesmaat ingevoerd. Voor u het weet loopt u dus met een zware zak vol munten, want er wordt niet afgerond!
(en fooi is niet gebruikelijk)
HIKARI
terug naar de toekomst
Naast de tradities en goed bewaard gebleven geschiedenis, staat Japan bekend om technologische innovatie. Soms in harmonie, soms in contrast met eerdergenoemde.
Automaten met werkelijk van alles en nog wat (van koffie/thee tot schone sokken) staan bijvoorbeeld overal. Super efficiënte hogesnelheidstreinen draaien automatisch alle stoelen in de rijrichting, robots werken op scholen, in tehuizen, restaurants en hotels, en de toiletten hebben evenveel knoppen als een gemiddelde afstandsbediening.
Reizigers zonder claustrofobie kunnen in de grote steden terecht bij moderne capsule hotels, voorzien van schermpjes, radio en usb-aansluitingen. Natuurlijk gaat men van te voren wel even los in de immer evoluerende karaoke kamers of VR arcadehal, terwijl buiten mensen van alle leeftijden AR games spelen op hun telefoons en tablets. Zelf wat knutselen kan ook: er zijn hele wijken gewijd aan elektronica, van kleine ondergrondse winkeltjes tot warenhuizen zo groot dat men er met gemak in verdwaalt.
WEETJE
Het bekende grillen op een grote plaat - teppanyaki - is niet typisch Japans. Deze bereidingswijze werd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog populair dankzij gestationeerde Amerikaanse troepen en gebrek aan rijst.
OKONOMI
voor de fijnproevers
Iedere liefhebber van de Aziatische keukens heeft vast wel eens een Japans
kookboek in handen gehad of gekeken naar de vele reisprogramma's waarin de aparte eetgewoonten van dit land centraal staan.
U weet dus al; er is meer dan alleen sushi! Traditionele gerechten zijn een absoluut feest: balans en contrast in kleur, textuur en smaak wordt met veel zorg gecombineerd. In alles staat kwaliteit voorop. Ook Japans fast food zoals ramen (noodles) wordt in Nederland steeds populairder. Maar wist u al dat alle streken van Japan daar eigen variaties van kennen? Van licht zoute bouillons tot diepe umami smaken, van vlammend pittig tot komkommer en koud fruit in de kom. Bovendien heeft elke regio wel een nationaal (h)erkende specialiteit in land- en tuinbouw. Veel daarvan is strikt seizoensgebonden, waardoor het ware traktaties zijn. Gun uw zintuigen dit genot en ga voor een gastronomische ontdekkingsreis.
* (al is sushi hier wel anders dan thuis...)
WEETJE
Eigenlijk betekent sake in het Japans gewoon "alcohol". Ook bier is in feite dus saké, op de menukaart. Wat wij zelf sake noemen heet daar nihonshu (letterlijk: Japanse alcohol).
KANPAI
een slok op een borrel
Zoals men bij Frankrijk aan wijn denkt
en bij Schotland aan whisky, is Japan onlosmakelijk verbonden met sake; zogenaamde "rijstwijn".
De kleurloze en zachte drank kent een geschiedenis die zeker duizend jaar terug gaat, naar oogstfestivals en shintō rituelen. Tegenwoordig is het een uiterst nauwkeurig vakmanschap. Verschillen in grondsoort, lokaal klimaat en rijstsoorten zorgen voor een verbazingwekkende diversiteit. Bezoek tijdens uw reis deze meesterbrouwers en proef het karakter van klassiek Japan. Voor wie graag wat sterkers heeft produceert men er tevens topkwaliteit whisky, waarvan een aantal wereldwijd bekend of zelfs bekroond is. Toch liever wat "Japanser"? Waag u dan aan de shōchu (vergelijkbaar met vodka) of de immer populaire pruimenwijnen, umeshu. Minder bekend, maar zeker niet minder de moeite waard zijn de wijngaarden aan de rand van de Japanse Alpen; de enigen met een (mogelijk) inheemse druivensoort. En ja, er is ook 'gewoon' een groeiende groep makers en genieters van speciaalbier!