top of page
Japanese Ritual

Regionale Rondreizen

japan-regios.jpg

Kies er dan eens voor om één of meerdere regio's van het echte Japan te verkennen. Of het nu gaat om het landschap en klimaat, het eten en drinken, en niet te vergeten de mensen zelf; elke streek is anders. Denk maar eens aan Nederland, met haar geringe oppervlakte en grote diversiteit. Een vakantie in Brabant in het voorjaar is heel anders dan een vakantie in Drenthe in het najaar. Japan is bijna 10x groter. Spreekt voor zich dat er veel te ontdekken valt! 

Stel, u gaat voor het eerst op vakantie naar Japan. Dan wilt u waarschijnlijk wel een paar van de beroemdste plekken bezoeken en dingen proeven. Hopelijk smaakt dat naar meer! Maar wat als u de veelgeprezen "hoogtepunten" al gezien heeft? Wat als u...

... al weet dat het weliswaar de eerste keer is, maar zeker niet de laatste?  

... wat hoogtepunten wilt combineren met meer onbekende buitengebieden?

... een georganiseerde groepsreis wilt inleiden of afsluiten met privéreis?

neem een kijkje in één of meerdere regio's

北海道

HOKKAIDO  - "NOORDZEEWEG"

hokkaido
japan-regios_edited.png

Hoewel Hokkaidō het tweede grootste eiland is van Japan's vier hoofdeilanden,  wonen er slechts 5.3 miljoen mensen. Dat komt neer op een bevolkingsdichtheid van 63 per km2. Hierdoor bestaat het voor een groot deel nog uit echte ongerepte wildernis en bijzonder mooie natuurgebieden. Er zijn maar liefst zes Nationale Parken, waarvan één op de Werelderfgoedlijst staat. Beren, herten, apen, zwijnen, vossen en tanuki, hier ziet u ze allemaal. Bovendien is het de enige broedplaats van de zeldzame Japanse kraanvogel. Ook cultureel is Hokkaidō uitzonderlijk, dankzij de aanwezigheid van de inheemse bevolking - de Ainu - wiens taal en gebruiken in recente jaren weer meer aandacht krijgen. 

WEETJE

In 1868~'69 is Hokkaidō een paar maanden de onafhankelijke "Ezo Republiek" geweest, met als hoofdstad Hakodate. Dit is nu nog steeds de hoofdstad van deze prefectuur, ondanks dat Sapporo meer naamsbekendheid geniet. 

東北

TOHOKU  - "OOSTNOORDEN"

tohoku
japan-regios_edited.jpg

Op een klein aantal plaatsen, personen en momenten in de geschiedenis na is deze regio tamelijk onderbelicht, met name bij buitenlandse toeristen. Het biedt echter een zeer prettige balans van natuur en cultuur. Zo staat het landelijk bekend om de goede kwaliteit rijst en strenge winters, wat vereisten zijn voor een befaamde kwaliteit nihonshu (bij ons beter bekend als saké). Wie daarbij graag de moderniteit opzoekt kan een uitvalsbasis maken van de grote maar groene universiteitsstad Sendai. Bijnaam: "Stad der Bomen". Het omringende landschap bestaat uit strakke kustlijnen in het westen en vele grillige baaien in het oosten, gescheiden door een bergketen bezaaid met heetwaterbronnen. Indrukwekkende traditionele festivals zijn de letterlijke lichtpuntjes in het najaar. 

WEETJE

De legendarische samurai generaal Minamoto no Yoshitsune en zijn loyale metgezel, de krijgsmonnik Benkei, liggen naar verluid hier begraven. 

関東

KANTO - "GRENSPOST OOST"

kanto
japan-regios_edited.jpg

De naam van de regio is misschien niet zo bekend, maar de metropool van dit gebied kent iedereen: Tōkyō. Inwonertal: 14 miljoen. Met andere woorden, ongeveer 6400 mensen per vierkante kilometer. In het dichtstbevolkte land van Europa - Nederland - is dat 'maar' 417 per km2. Desondanks is het er over het algemeen schoon, veilig, en ongelooflijk efficiënt op het gebied van openbaar vervoer. Elke "wijk" is haast een stad op zich, met ook een eigen karakter. Wie echter niet van het stadsleven houdt kan bijvoorbeeld even aan de drukte ontsnappen in de bergen naar het noorden. Daar vindt u o.a. het mausoleum van de eerste Tokugawa shōgun; de "Vader des Vaderlands" van Japan, met een Werelderfgoed tempelcomplex. U kunt ook zuidwaarts, voorbij het kasteel van Odawara, naar een actieve vulkaan in de omgeving van Hakone, waar de vele heetwaterbronnen het dorpje tot bekend kuuroord hebben gemaakt. Liever ontspannen aan de kust? Vlakbij Kamakura - zelf ook een uitstapje waard - liggen 's zomers zonnige zandstranden. Nog veel verder naar het zuiden liggen bovendien een aantal vrijwel onbezochte eilanden met verschillende duikplekken. 

WEETJE

Wat begon als een klein vissersdorp genaamd Edo, groeide uit tot metropool nadat de Tokugawa shōguns er in de 17e eeuw hun thuisbasis van maakten. Pas laat in de 19e eeuw maakte de Keizer van hun kasteel zijn paleis en hernoemde de stad Tōkyō.

chubu

中部

CHUBU - "MIDDENSTUK"

japan-regios_edited.jpg

Chūbu is het breedste deel van Japan's hoofdeiland en eigenlijk - zoals u ook aan de indeling links kunt zien - is het niet helemaal juist om al deze prefecturen onder één noemer te scharen. Door de ligging van de Japanse Alpen direct in het midden, hebben zowel die alpengebieden als de noord- en zuidkust elk hun eigen karakter ontwikkeld, rond verschillende centra en festivals. Zo ligt in het zuiden de moderne "hoofdstad van het midden"; Nagoya. Met ongeveer 2.3 miljoen inwoners is het de 3e grootste stad van Japan, die vooral draait op de infra- structuur (auto's en treinen). Kanazawa daarentegen, in het noorden, is een van oudsher rijke stad die de Tweede Wereldoorlog wonderwel doorstaan heeft. Hierdoor zijn de oude houten theehuizen bewaard gebleven en ligt er één van Japan's mooiste landschaps-tuinen. Midden in de Alpen liggen o.a. de vestingstad Matsumoto - met één van de slechts twaalf originele kastelen in Japan, en het dorpje Shirakawa - dat op de Werelderfgoedlijst staat vanwege de traditionele huizenbouw.

Een bijzonder gezicht in elk seizoen. 

WEETJE

In Hida-Takayama staat een volledig model (schaal 1:10) van Tokugawa's mausoleumcomplex in Nikkō. Veel van de timmerlieden en houtbewerkers van het origineel kwamen destijds ook hier vandaan.

kansai

関西

KANSAI - "GRENSPOST WEST"

japan-regios_edited.jpg

Een bakermat van de Japanse samenleving. Bijna 1300 jaar lag in deze omgeving de hoofdstad van Japan: zeker een millennium daarvan in Kyōto. Omdat het de facto (militaire) bestuurscentrum echter sinds de 13e eeuw in het oosten van het land heeft gelegen, heeft men zich honderden jaren vrijwel exclusief kunnen richten op de ontwikkeling van religie, kunst en handel. Men vindt er o.a. de oudste tempels en de grootste Boeddha, de hoogst verheven shintō  heiligdommen, de meest verfijnde theesoorten, en ... de overweldigend verlichte, tweede grootste stad van Japan: Ōsaka, waar er altijd wel ergens gekookt, gegeten en gedronken wordt. Samen met havenstad Kōbe vormen deze drie steden de KeiHanShin agglomeratie, waar ook veel buitenlandse invloeden samenkomen. Dankzij het uitstekend verbonden treinnetwerk vormt elks een prima uitvalsbasis voor daguitstapjes. Bijvoorbeeld naar het veel bezongen Biwameer, of de bergen van het zuidelijk schiereiland. Bovendien valt hier nog een iconisch Japans figuur te ontmoeten: de ninja - wiens meest beruchte families uit het oostelijk deel van de regio komen.

WEETJE

Om grip op de keizer en de hofhouding te houden, bouwden 16e eeuwse krijgsheren hier vele imposante kastelen, waarvan de beroemdste - met Werelderfgoed status - de bijnaam draagt de "Witte Reiger". 

中国

CHUGOKU - "MIDDENLAND"

chugoku
japan-regios_edited.jpg

Op Hiroshima (bij wijze van één tragische gebeurtenis) en de iconische oranjerode torii in het water bij Miyajima na, is de regio relatief onbekend bij het brede publiek. Deze beide plaatsen zijn absoluut de moeite waard - zeker als u ook een beetje buiten de hotspots kijkt - maar de prefecturen van het zogehete "Middenland" hebben meer in hun mars. Het Nationaal Park Seto Naikai bijvoorbeeld, aan de Japanse Binnenzee. Dat biedt schitterende uitzichten over honderden eilandjes. Via een aantal van deze eilanden en een bijna 60km lang systeem van bruggen (met een apart voet- en fietspad) is Honshū verbonden met Shikoku. Verder landinwaarts liggen  uitgestrekte velden, ook perfect voor een fiets- of wandeltocht. Als u geïnteresseerd bent in shintō of architectuur, mis dan zeker de imposante Izumo Taisha niet; één van Japan's oudste en voornaamste heiligdommen. Meerdere gebieden in de regio zijn daarnaast befaamd om hun aardewerk, dat weer in andere Japanse kunsten zoals theeceremonies wordt gebruikt.

WEETJE

De Zandduinen van Tottori vormen een mini-woestijntje, met heuvels van wel 40m hoog, inclusief kamelen. Voor binnenlandse toeristen in ieder geval een "must-see".  

shikoku

四国

SHIKOKU  - "VIER LANDEN"

japan-regios_edited.jpg

De kleinste van de vier hoofdeilanden is, evenals de grootste, vrij dun bevolkt. Dit geeft avonturiers volop de ruimte. Zij kunnen hun hart ophalen in de bergen, waarvan de hoogste bijna 2,000m is, gaan raften in de rivieren, of surfen aan één van de grote stranden in het zuiden. Toch blijft Shikoku vooral bekend om de Shingon Boeddhistische pelgrimstocht langs 88+ tempels, verspreid over het eiland. Naar gelang men de tijd, vitaliteit en middelen heeft, kan deze 1200km+ lange toch te voet, fiets, auto of bus afgelegd worden. "Je moet haast wel gek zijn" is dan ook zo'n beetje het motto van het jaarlijkse traditionele Awa Odori festival, dat in heel Japan bekend is. Net als de citrusvruchten, overigens. Tot slot levert een aantal kleine steden aan de noordkant met hun beroemde (originele) kastelen en tuinen ook nog eens meer dan genoeg materiaal voor "city-trippers". Kortom, de onontdekte parel van zuid Japan.

WEETJE

Bij een uitkijkpunt diep in de bossen van Tokushima staat een replica van Manneken Pis op een bocht in de rivierkloof te mikken.

kyushu

九州

KYUSHU - "NEGEN PROVINCIES"

japan-regios_edited.jpg

Een bakermat van de Japanse samenleving, met een gevarieerde -en toch eigen- cultuur. In het noordwesten van het eiland, kijkend richting Korea en China, ligt de bruisende havenstad Fukuoka. Midden in het centrum daarvan vormt de oudste Zen tempel van Japan een oase van rust. Verder het binnenland in treft u prachtige Shintō heiligdommen aan, waaronder die van Sugawara no Michizane: beschermheilige van kalligrafen en studenten - waar jaarlijks duizenden komen bidden voor goede examenresultaten. Dit alles tegen een achtergrond van Japan's grootste actieve vulkaan: Aso. Zodoende zijn er zowel "hellen" als helers onder de vele heetwaterbronnen aan de oostkust, die grote binnenlandse bekendheid genieten. Mocht u onverhoopt toch heimwee krijgen, maak dan een uitstapje naar de omgeving van Nagasaki, waar een compleet themapark met "Nederland" als thema ligt.

WEETJE

Nagasaki heeft al meer dan 400 jaar een band met Nederland: de VOC handelspost daar was bijna 250 jaar het enige contact met "het Westen". 

okinawa

沖縄

OKINAWA  - "OPEN ZEE KOORD"

japan-regios_edited.png

Een uniek stukje Japan dat geografisch dichter bij Taiwan en de Filipijnen ligt dan bij de overige Japanse eilanden. Deze prefectuur bestaat dan ook uit paradijselijke tropische eilandjes waar de algemene sfeer - ondanks de grimmige recentere geschiedenis - meer ontspannen is dan op het vaste land. Ideaal voor wie behoefte heeft aan zon, zee en strand, plus een beetje rust. Toch wat avontuur erbij? Ga verder of dieper de zee in en misschien vangt u wel een glimp op van een majestueuze walvishaai! Wie liever aan land blijft kan gaan wandelen in verschillende nationale parken of een kijkje nemen bij ruïnes en reconstructies van kastelen in Chinese stijl. 

WEETJE

Het voorheen onafhankelijke Ryūkyū koninkrijk werd ingelijfd bij Japan door de shōguns in de 16e eeuw en officieel opgeheven door de keizer in de 18e eeuw. Sinds de 20e eeuw is het tevens deels bezet door het Amerikaanse leger. 

bottom of page