top of page

Okinawa

Een uniek stukje Japan dat geografisch dichter bij Taiwan en de Filipijnen ligt dan bij de overige Japanse eilanden. Deze prefectuur bestaat dan ook uit paradijselijke tropische eilandjes waar de algemene sfeer - ondanks de grimmige recentere geschiedenis - meer ontspannen is dan op het vaste land. Ideaal voor wie behoefte heeft aan zon, zee en strand, plus een beetje rust. Toch wat avontuur erbij? Ga verder of dieper de zee in en misschien vangt u wel een glimp op van een majestueuze walvishaai! Wie liever aan land blijft kan gaan wandelen in verschillende nationale parken of een kijkje nemen bij ruïnes en reconstructies van kastelen in Chinese stijl. Het voorheen onafhankelijke koninkrijk Ryūkyū vormde namelijk een belangrijke schakel in de handel tussen deze twee Aziatische landen. In de 16e eeuw besloot de shōgun het tot een vazalstaat te maken, terwijl het ondertussen ook 'onderdaan' van China bleef en een eigen koning hield, maar een paar honderd jaar later (in 1879) werd het officieel opgeheven en deel van Japan.

Een korte toelichting

Soms is Okinawa een beetje zoals Nieuw Zeeland; bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord en/of wil er naartoe, maar op de meeste landkaarten wordt het op een of andere manier steeds vergeten. Hokkaido pakt men er wel bij, op plaatjes van de Japanse eilanden, maar deze reeks pareltjes valt vaak net buiten de boot. En het zijn er juist zo veel!

 

Extra opmerking over deze aparte prefectuur: bijna alle clusters in de grotere groep van Nansei Eilanden hebben vanwege hun afgelegen ligging een eigen cultuur ontwikkeld, met hun eigen religie en talen. Men heeft ook onderlinge oorlogen gevoerd, tot uiteindelijk iemand de boel verenigde tot één koninkrijk. Dus is er zelfs tussen deze eilandjes nog discriminatie tegen bepaalde groepen (geweest), afhankelijk van hoe ver ze van het eiland Okinawa af lagen / liggen. Pas toen Japan het eind 19e eeuw annexeerde werden ze allemaal "gelijk"; oftewel ondergeschikt aan de Japanners van de hoofdeilanden.

Wegens historische redenen horen de Amami eilanden technisch gezien bij de prefectuur Kagoshima, en dus bij Kyushu. Omwille van culturele verbondenheid groepeer ik ze echter op deze pagina bij het grotere Ryu... eh, Okinawa.

Nansei-eilanden(1).jpg

NATUURGEBIEDEN

GESCHIEDENIS

HEILIGDOMMEN

FESTIVALS EN TRADITIES

BEZOEKSWAARDIGHEDEN

LOKALE SPECIALITEITEN

bottom of page